Siirry pääsisältöön

Kliininen psykologia

Tunti aikaa deadlineen..

Psykologia tulee kreikan sanoista psykhe=mieli ja logos=oppi. Psykologia tieteenalana on siis oppia mielestä.

Psykologia tutkii, miten ihmisen mieli toimii ja miten hän käyttäytyy. Mielellä tarkoitetaan omia havaintoja, ajatuksia, muistoja ja tunteita. Ihmisen toiminta sisältää mielen tapahtumat, sekä ulkoisen käyttäytymisen. Ihmisen toimintaa tutkitaan psykologiassa mm. seuraavien kysymysten avulla: Miten ajatukset vaikuttavat tunteisiin? Miten tunteet vaikuttavat käyttäytymiseen? Mitä aivoissa tapahtuu, kun ajattelemme, tunnemme tai käyttäydymme tietyllä tavalla? (Aarnio – Autio – Hiltunen – Nieminen – Suomalainen 2015.)

Psykologinen apu voi olla esimerkiksi oppimisvaikeuksien tutkimista ja hoitoa, tai mielenterveyden ongelmiin paneutumista. Tutkimustietoa sovelletaan useilla eri elämän alueilla. Tutkimuksilla pyritään auttamaan ihmistä ja hyödyntämään tietoa yhteiskunnallisissa ratkaisuissa tai tieteessä. Ihmisen toimintaa selitetään psykologiassa lähinnä biologisesta, psyykkisestä ja sosiaalisesta näkökulmasta. (Laine, Vilkko-Riihelä 2008.)

Kliininen psykologia on psykologian osa-alue, joka liittyy käytännön hoitotyöhön. Se tutkii mielenterveyttä ylläpitäviä ja heikentäviä asioita, sekä soveltaa saatua tietoa mielenterveyshoitotyössä esim. jonkin sairauden mahdollisessa ennaltaehkäisyssä. Kliiniset psykologit työskentelevät muun muassa mielenterveystoimistoissa, psykiatrisissa sairaaloissa, työterveyshuollossa ja koulussa. Miten mieltä sitten tutkitaan?

Psykologisissa tutkimuksissa käytetään sekä eksakteja koelaboratorion tutkimuksia että humanististen tieteiden elämyksellisiä ja kertovia menetelmiä. Ihmistutkimuksissa koko prosessia on katsottava eettinen näkökulma huomioiden. Ihmisen mieltä on aina tutkittava myös kokonaisvaltaisesti ottaen huomioon henkilön taustan, perhesuhteet, koulutuksen, työpaikan yms. Aina tutkimusten ekologinen validiteetti ei ole hyvä, sillä rajatuissa koeolosuhteissa saatu tulos voi poiketa arkitilanteesta. (Vilkko-Riihelä 2011.)

Kuvahaun tulos haulle psychology
https://www.google.fi/search?tbm=isch&q=psychology&spell=1&sa=X&ved=0ahUKEwiw5Kmew5bWAhUILZoKHW8MDY0QBQghKAA&biw=1366&bih=638&dpr=1#imgrc=hLJhPAJRMefXOM:

Psykologisen tutkimuksen tavoitteet:

-toiminnan kuvailu, selittäminen, ymmärtäminen ja ennustaminen
-objektiivisuus (eli tutkija ei vaikuta tutkimustulokseen)
-luotettavuus (tulos pysyy samana, vaikka tutkimus uusittaisiin)
-järjestelyt tehty hyvin ja häiriötekijät minimoidaan.
-edullinen, tehokas ja helppo suorittaa
-yleistettävyys
-informatiivisuus
(Vilkko-Riihelä 2011.)

Kliininen psykologia keskittyy erityisesti mielenterveyshäiriöihin, kuten skitsofreniaan. Mielenterveyshäiriöstä saatu tieto paljastaa samalla, miten mieli tavallisesti toimii. Kun saadaan tietoon, että esim. masentunut henkilö näkee tulevaisuuden synkkänä, saadaan samalla lisätietoa normaaleista ajattelutavoista. (Aarnio – Autio – Hiltunen – Nieminen – Suomalainen 2015.)

Kliinisten tutkimuksien avulla pyritään lisäämään tietämystä ja yhteyttä potilaan taustatekijöistä sairaudelle altistaviin tekijöihin. Yhtä paljon ollaan myös kiinnostuneita siitä, mitkä ovat suojaavia tekijöitä ja positiivisia voimavaroja. Tutkimuksilla pyritään kehittämään uusia hoitomuotoja eri mielenterveyshäiriöihin. (Toivio, Nordling 2013.)

Kuvahaun tulos haulle psychology
https://www.google.fi/search?tbm=isch&q=psychology&spell=1&sa=X&ved=0ahUKEwiw5Kmew5bWAhUILZoKHW8MDY0QBQghKAA&biw=1366&bih=638&dpr=1#imgrc=QHNoi8guKPbJIM:

Useita tutkimusaiheita tarkastellaan monesta näkökulmasta. Esimerkiksi muisti on aivotoimintaa ja tiedonkäsittelyä, joten periaatteessa siihen keskittyvä psykologian osa-alue on neuro- ja kognitiivinen psykologia. Kliininen psykologia tutkii muistia liittäen sen johonkin mielenterveyshäiriöön, kuten vaikka masennukseen. Kliininen psykologia tutkii siis, miten masennus vaikuttaa muistin kehitykseen. Eri osa-alueiden tutkimukset paljastavat eri näkökulmia tutkimuskohteesta, joten saadaan mahdollisimman kattava kokonaiskuva. (Aarnio – Autio – Hiltunen – Nieminen – Suomalainen 2015.)

Esimerkki kliinisestä psykologiasta:
Skitsofrenia
Skitsofrenian tyypilliset oireet, mistä skitsofrenia johtuu, miten henkilö käyttäytyy, mitä henkilö ajattelee, miten skitsofreniaa hoidetaan?

Lähteet:
Vilkko-Riihelä 2011. Psykologia. WSOYpro Oy. Helsinki.

Vilkko-Riihelä, Anneli – Laine, Vesa 2008. Mielen maailma. Psykologian perustiedot. Werner Söderström Osakeyhtiö.

Toivio, Timo – Nordling, Esa 2013. Mielenterveyden psykologia. Bookwell Oy.


Aarnio, Kia – Autio, Sari – Hiltunen, Virpi – Nieminen, Juha – Suomalainen, Sanna 2015. Skeema 1. Psykologian perusteet. Otavan kirjapaino Oy. Keuruu. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Psykoedukaatio

Psykoedukaatio Psykoedukaatio lyhyesti= Potilaan ja hänen perheensä, sekä hoitavan tahon ammattialisten kanssa tehtävä yhteistyö, jolla pyritään etsimän ratkaisua potilaan ja perheen ongelmiin (Mielenterveyshoitotyö s.187, Mielenterveystalo). Psykoedukatiivinen perhehoitotyö lähti liikkeelle tutkimustuloksista, joissa todettiin perheen ilmapiirin vaikuttavan potilaan ennusteeseen. Potilaan sairauden uusiutumisen riski oli suurempi perheissä, joissa oli korostunut tunneilmapiiri. Korostuneella tunneilmapiirillä tarkoitetaan kriittisyyttä, ylihuolehtivaisuutta ja vihamielisyyden korostumista perheen vuorovaikutuksessa. Tässä linkki englanninkieliseen selvennykseen aiheesta ”korostunut ilmapiiri” (high expressed emotion/high EE): http://www.schizophrenia.com/family/expressed.htm   (https://www.google.fi/search?q=perhe&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj7koWQjv3VAhXkdpoKHbLMAZQQ_AUICigB&biw=1366&bih=589#imgrc=EKlRNXWMDh47DM:) Psykoeduka...

Pakkohoito

Pakkohoito Pakkohoito tarkoittaa potilaan omasta tahdosta riippumatonta hoitoon määräämistä, tilanteissa, joissa hän on vaaraksi itselleen, tai ei ole kykenevä tekemään päätöksiä koskien omaa hoitoaan. (Huttunen 2016.) Psykiatrisissa sairaaloissa tahdosta riippumatonta hoitoa valvoo Suomessa mielenterveyslaki (Korkeila2006). Perusteita tahdosta riippumattomaan hoitoon Mielenterveyshoitotyössä, kuten muussakin hoitotyössä, on pääperiaatteena potilaan/asiakkaan itsemääräämisoikeus, potilaan mielipiteiden ja toiveiden kunnioittaminen ja vapaaehtoisuus. Joskus kuitenkin potilaan tila edellyttää tahdosta riippumattomien hoitotoimien käyttöä. Aina ennen pakkohoitolähetteen tekemistä on perusteltava muiden hoitotoimien riittämättömyys. (Mielenterveyshoitotyö, Duodecim.) Pelkkä itsemurhariski, päihteiden ongelmakäyttö tai vakivaltainen käytös eivät riitä perusteiksi tahdosta riippumattomalle hoidolle, vaan niihin tulee liittyä tietynlaisia mielenterveydellisiä ongelmia....

Persoonallisuushäiriö

Persoonallisuushäiriöinen potilas Persoonallisuushäiriössä on yleisesti kyse henkilön pitkittyneestä ja elämää hankaloittavasta käytös- ja ajatteluhäiriöstä. Diagnooseja on useita erilaisia, jotka jaetaan pääpiirteiden mukaan a-, b-, ja c-klustereihin. Persoonallisuushäiriöstä kärsivä ei useimmiten koe käytöstään tai ajatteluaan ”häiriintyneeksi”, joka saattaa aiheuttaa vaikeuksia sosiaalisten suhteiden luomisessa ja ylläpitämisessä, sekä erimielisyyksiä yhteiskunnan kanssa. Psyykkisesti sairaan ajatus omista kyvyistään ja pystymisestä voi erota rajustikin todellisuudesta, mikä taas voi aiheuttaa masennusta ja ahdistusta. Ero normaalin ja persoonallisuushäiriöstä kärsivän välillä on usein häilyvä. Psyykkisesti terve ihminen saattaa muuttaa käytöstään normaalista poikkeavaksi esimerkiksi vaikeissa stressitilanteissa, mutta persoonallisuushäiriöstä kärsivän ajatukset ja käytös ovat pitkäaikaisempia, itsepintaisempia ja mielipiteet jäykempiä. (Mielenterveystalo.) Tärkeimpiä hoitomu...